2008. július 17., csütörtök

A táplálkozás legyen egészséges, sot egészségmegorzo (megelozo) és gyógyítson is!

Mára már a táplálkozástudomány elfogadta, és az orvostudomány is kezdi tudomásul venni: az élelmiszereknek - amellett, hogy építoanyagot és energiaforrást biztosítanak a szervezet számára, illetve elfogyasztásuk örömet okoz - van egy harmadik, legalább ilyen fontos funkciójuk is. A táplálkozás legyen egészséges, sot egészségmegorzo és gyógyítson is, ha úgy adódik. A gyógyászat és az "evészet" egyre közelebb kerül egymáshoz. Nem véletlen, hogy az USA-ban közös hatóság - az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenorzési Hivatal) - felügyeli a két rokonszakmát.

Nincs már messze az ido, amikor a fejlett világ polgárai személyi számítógépükön, bonyolult programok segítségével állítják össze életkorukat, súlyukat, egészségi állapotukat, öröklött tulajdonságaikat és allergiáikat figyelembe vevo étrendjüket. Egyre több emberrol derül ki, hogy számára bizonyos ételek méregként hatnak (pl. hazánkban évente 1000-rel no a lisztérzékenyek száma).

Az utóbbi években egy új fogalommal, a kockázatelemzéssel is megismerkedhettek a táplálkozástudomány muveloi. Az étkezés mindennapi kockázat: amit elfogyasztunk szennyezett is lehet. elofordulhat, hogy nem tartalmazza a számunkra életbevágóan fontos tápanyagokat.
Mielott nekilátnánk egy csábító - az ízlelobimbóinkat bármennyire is csiklandozó - ételkülönlegesség elfogyasztásához, elgondolkozhatunk azon is, hogy rendelkezünk-e megfeleloen hatékony eszközökkel, az áhított étellel magunkba bevitt szennyezodések eltávolítására?

Nincsenek megjegyzések: