2008. július 17., csütörtök

Feldolgozott élelmiszerek és kényelmi termékek fogyókúra AVAGY civilizációs betegségek

Az elozo század elején végzett néprajzi megfigyelések egyértelmuen bizonyítják, hogy a mai betegségeink túlnyomó többsége táplálkozás okozta civilizációs betegség. Olyan betegségek, amelyek a civilizációtól és a kereskedelmi utaktól távol élo, így iparilag feldolgozott élelmiszereket nem fogyasztó népeknél nem fordultak elo.

A legutóbbi 150 év fokozott iramú iparosodása a korszeru élelmiszeripar létrejöttét és hatalmas fejlodését vonta maga után. Ennek eredményeként az iparilag fejlett országokban jelenleg már a feldolgozott élelmiszerek rendkívüli mértékben való elterjedését tapasztalhatjuk (pl. Németországban a táplálék 75%-a, az USA-ban 95%-a iparilag feldolgozott élelmiszerbol áll).

Százötven évvel ezelott a kenyér még teljesorlésu lisztbol készült, szemben a ma használatos fehérliszttel, amely csak a búzaszem maghéjától és csírakezdeményétol megfosztott keményíto részébol áll.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdemes megnézni, hogy ahol több a feldolgozott termékek aránya, mennyivel több túlsúlyos, elhízott ember van.
http://www.vitaminbank.hu